Як вибрати елекртичний обігрівач?

Електричні обігрівачі відрізняються між собою восновному потужністю і принципом роботи. З потужністю все зрозуміло: вона обчислюється з розрахунку 1 кіловат на 10 квадратних метрів приміщення (тобто для кімнати середніх розмірів потрібен прилад потужністю 1-2 кіловати).

За принципом роботи обігрівачі поділяються на тепловентилятори, конвектори, інфрачервоні обігрівачі (ІЧ-обігрівачі).

obigriv_1Тепловентилятори – найдешевший тип приладів, основнм елементом яких є електрична спіраль (як в старих електроплитах) і вентилятор, який “ганяє” повітря нагріте спіраллю. Елктровентилятори здатні швидко створити ілюзію нагрівання, особливо, якщо їх направляти в те місце кімнати, де ви працюєте чи відпочиваєте. Але ця ілюзія швидко зникає як тільки ви виключите пристрій. Також недоліком електровентилятора є відкрита спіраль, яка “спалює” повітря і пилюку, що на неї осідає, а це створює в кімнаті сухість і неприємний запах. До електровентиляторів можна віднести і електричні гармати (ті ж вентилятори, тільки потужніші).

obigriv_1Масляні радіатори з вигляду нагадують звичайні батареї, в середині вони наповнені маслом, яке нагрівається електричним теном. Щоб відчути їхню дію після включення потрібно почекати декілька годин, поки вони добре нагріються і віддадуть частину тепла повітрю в кімнаті. Але плюсом є те, що й після виключення вони ще тривалий час залишаються теплими і підтримують температуру в кімнаті. Також вони оснащені терморегулятором, а деколи і таймером, що робить їх досить зручними в користуванні.

obigriv_1В конвекторах функцію нагрівання виконує також тен (подібний до тенів в попередніх типах радіаторів), але тут немає вентилятора, тому як і в випадку масляного радіатора, для нагрівання кімнати доведеться почекати декілька годин. Цей тип приладів є досить безпечним так як він не нагрівається до температури більшої за 60 градусів (на відміну від попередніх). В них зазвичай є терморегулятори і можливість монтажу на стіну чи на колеса.

obigriv_1Інфрачервоні нагрівачі – порівняно новий тип, нагрівальним елементом тут служить лампа (а не тен як в попередніх), тому на відміну від інших він гріє не повітря, а навколишні предмети. Його можна використовувати навіть на вулиці, проте досі точно не відомі наслідки дії цих променів на організм людини. Тому на людей їх краще не направляти.

Є ще один клас обігрівачів, який дещо відрізняється від попередніх – теплоакумулюючі (акумулюючі) обігрівачі. Вони працюють за принципом “російської пічки”, тобто звичайної печі, яка була колись в сільських хатах. Нагрів відбувається за допомогою тена, але він гріє не безпосередньо повітря, а керамічну пластину, скло чи інший матеріал, які добре розігрівшись здатні тривалий час після виключення приладу віддавати тепло. Ця категорія є особливо актуальною при оплаті електроенергії за “денним” та “нічним” тарифами (двохставковий (двознний) чи трьохставковий (трьохзонний, тризонний) тарифи, відповідно потрібний двотарифний чи тритарифний лічильник). За таких умов теплоакумулюючий (акумулюючий) обігрівач може вночі працювати на повну потужність накопичуючи тепло, а вдень просто підтримувати температуру (при мінімальному споживанні електроенергії).

Опубліковано у Огляд. Додати до закладок постійне посилання.