Яку пральну машинку купити?

Важливі характеристики сучасних автоматичних пральних машин, які потрібно насамперед врахувати при покупці нової домашньої помічниці:

– розміри (вузька чи широка);

obigriv_1 obigriv_1

– тип завантаження (вертикальна/горизонтальна);

obigriv_1 obigriv_1

– вартісь сервісного обслуговування;

– тип приводу (стандартний чи прямий);

Також для мене важливим фактором у виборі була наявність таймера.

Часто в технічних характеристиках можна зустріти також терміни “матеріал баку” і “матеріал барабана”. Їх не варто плутати: бак – це ємність для води, в якій обертається барабан. При завантаженні білизни ми бачимо саме барабан, а не бак. Тому якщо зустрінете “матеріал баку – пластик” – не переживайте, зараз так у більшості, якщо не у всіх машинок. А от барабан вже має бути з нержавійки.

В рекламах пральних машин люблять писати великими буквами кількість обертів (йдеться тільки про віджим) і клас енергоспоживання. Не думаю, що Ви помітите різницю між цими класами на практиці, чи різницю між 800 і 1200 обертами. При цьому варто враховувати, що на максимальних обертах машини без прямого приводу зазвичай сильно шумлять.

Якщо з розмірами все зрозуміло – кожен вибирає їх в залежності від того, що для нього важливіше – ємність барабану чи вільний простір в ванній, то з вибором типу завантаження виникають питання. Машинку з вертикальним завантаженням можна встановити в меншому приміщенні, а також відкривати в процесі прання не спускаючи з неї води, це корисно коли у вас відключили електрику, а речі потрібно витягнути вже зараз, чи коли ви забули щось покласти. Але “вертикалки” при тих самих характеристиках зазвичай дорожчі.

Щодо сервісного обслуговування можна просто поцікавитись, які сервісні центри працюють в вашому регіоні. Відправляти таку габаритну річ для ремонту за декілька сотень кілометрів буде досить дорого. Часто в пралках “горить” електроніка, тому можна обдзвонити сервісні центри і запитати скільки коштує заміна чи ремонт електронної “начинки”, тут ціни можуть сягати половини і більше вартості нової машинки. Іноді корисно, коли Ви вже обрали певну модель, пошукати в інтернеті за запитами типу: “поломалась пралка (назва і модель)”, “не працює (назва і модель)”. Так можна дізнатись про найчастіші поломки, які стаються в конкретного виробника і даної моделі.

Пральні машини з прямим приводом працюють дуже тихо в порівнянні з класичними, але і коштують дорожче.

Корисно запитати знайомих про їхні пралки.

Ще один ньюанс: купуючи пральну машину поцікавтесь чи вона офіційно ввезена на нашу територію. Часто на базарах, дрібних інтернет-магазинах продають “сіру” техніку (ввезену неофіційно, або не для продажу з-за кордону). На таку техніку гарантія виробника не поширюється. Дізнатись чи машинка, яку ви хочете купити не “сіра” можна подзвонивши в сервісцентр виробника.

Опубліковано у Огляд. Додати до закладок постійне посилання.